Welke honden zijn er geschikt voor IPO?

 

* Duitse herders

* Belgische herders

* Zwitserse witte herders

* Hollandse herders

* Rottweilers

* Bouviers

* Dobermannen

* Australian cattle dogs

* Boxers

* Beaucerons

* Riesenschnauzers

* Airdale Terriërs

* Howarts

 

Of kruisingen van deze rassen.

 

NIET GESCHIKT :

Kruising van vechthonden of verwanten er aan.

 

Welke eigenschappen zijn nodig voor het VZH & IPO programma?

De hond dient:

* buitdrift te hebben

* sociaal te zijn

* stabiel te zijn

* moed hebben

* een open/ vrij karakter te hebben

* graag te willen werken voor de baas

* graag te speuren

* graag te apporteren

 

Niet geschikt angstig & agressieve honden.

 

NBG lidmaatschapverplicht.

 

Mocht u één van boven genoemde rassen hebben of een kruising er van één van boven genoemde rassen en vind u het leuk om minimaal twee keer per week te trainen met u hond.

Kom dan eens vrijblijvend kijken op één van onze trainingsavonden of neem contact op met Emily.

 

Over het "Pakwerk": word de hond daar juist niet agressief van?

 

Omtrent pakwerk bestaat nog steeds veel onduidelijkheid bij mensen die niet zo goed thuis zijn in deze tak van de hondensport. Ze zien een hond die in een arm bijt en denken dat een hond die in een mens bijt wel agressief moet zijn. Wij willen dat misverstand graag uit de wereld helpen. Bij IPO-pakwerk is het zo dat de hond dusdanig veel buitdrift moet hebben dat hem/haar er alles aan gelegen is om de mouw die de pakwerker aan heeft, te bemachtigen. Het gaat de hond dan ook niet om de pakwerker, maar om de mouw die hij draagt. Gooit de pakwerker de mouw (lees: buit) weg dan zal de hond achter de mouw aan gaan en niet achter de man die de mouw aan had. Agressieve honden zijn binnen de hondensport dan ook absoluut niet welkomDe verschillende onderdelen in de sport maakt het zo leuk. Het is een sport die leuk is voor hond én baas. De hond kan al zijn energie kwijt en je bent op een leuke manier bezig met je hond.

 

Over het "Pakwerk":  waar voor is de stok en doet het zeer ?

 

Ook over het gebruik van de stok worden vaak vragen gesteld: mensen zien de pakwerker met een (meestal) zwarte stok de hond slaan als hij bijt.

De stok die de pakwerker vast heeft, is een zogenoemde 'soft stok'. De stok is van zacht matriaal. De pakwerker geeft een aantal 'dreigslagen' met de stok bedoeld om te hond te verjagen. Hij slaat daarbij wel maar de stok raakt de hond niet. De hond mag hier niet angstig of bang op reageren. Zo test de pakwerker de moed van de hond. De gevorderde hond krijgt 2 (voorgeschreven aantal) echte slagen te verwerken. De vergevorderde hond 4, verdeeld over 2 verschillende oefeningen. De slagen zijn wel irritant maar doen geen pijn en ook de plek waar de hond geraakt mag worden staat voorgeschreven in de reglementen. Er mag niet op de zgn. weke delen geslagen worden bijvoorbeeld. De hond dient moedig en vastberaden 

de aanval van de pakwerker te verdedigen door 'krachtig en energiek' in te bijten. Natuurlijk worden de honden tot het punt dat ze deze belasting geestelijk en lichamelijk aankunnen, 'opgebouwd'.